Boerderijen en woonhuizen

Deze data-bank bevat foto's van woonhuizen en boerderijen uit onze collectie. Heeft u aanvullingen, dan horen wij dat graag.


BW01: Café Veuskens, uitgebaat door Bert en Greet Veuskens-Lambers. Op 15 juli 1943 brandde dit café volledig af, doordat er brand was ontstaan in de schuur van Leijssen tegenover dit pand en dit oversloeg.

BW02: Café Veuskens na de brand op 15 juli 1943.

BW03: Handkrachtfabriek Tungelroy. In gebruik genomen in 1903. Afbebroken begin jaren zestig. Hier hebben ook Tummer Wullem en Gertruda gewoond (Briels). Dit gebouw diende ook als eiermijn waar Wullem Lambers de scepter zwaaide.

BW04: Bie-j de Köster. Naast koster Jean Sevens heeft hier ook de eerste schoolmeester van Tungelroy, Peter Sevens gewoond. Hij was ook koster. Het afgebroken huisje lag tussen de boerderij van Köppeske (Kuppens) en het huis Bie-j Semón (Simon Kuppens)

BW05: Café Bie-j de Sjoemééker. Oud handkrachtfabriekje van 1892 tot 1903. Dit café werd uitgebaat door Graad Kwaspen en Joanna Stals. Later door Hoebe Theu en An Smeets. Daarna woonde er Driek en Elisa Verdonkschot-Neijens.

BW06: Café Briels, gerund door Ties en Truuj Briels-Corstjens (Frânse Ties). Deze afgebroken boerderij (rond 1940) lag tegenover de Castertbrug. Later verrees hier een nieuw woonhuis waar Hoebe Wullum en Teunnisse Gon (Hendrikx-Lenaers) woonden.

BW07: Boerderij van Swaale (Tungeler Dorpsstraat 17)

BW08: De oude boerderij Hallefers (van Hallefers Jannus)

BW09: Voormalige tramhalte. Bie-j Meije (Rutten). Hier woonde vroeger de familie Rutten. Café-houdster was Greet Rutten-Nijs met haar zonen en dochter. De boerderij ligt op Theurke. Rechts naast het huis staat nog het Meije-kruis, een kruis dat door de familie Rutten geplaatst was ter ere van hun priesterzoon Jacobus Rutten (Meije Pater).

BW10: Villa Peerlings met nog niets erom heen. Momenteel woont Anja Beijer in de woning.

BW11: Oude pastorie, gebouwd in 1784. Tot 1932 was dit de pastorie. Daarna kwam er een kruidenierswinkel (Vivo) en café van de familie Hendrikx (Hoebe Zjang en Hooke Mina).

BW12: Boerderij van de familie Beelen-Gielen. Naderhand is "Tieëve" verbouwd.

BW13: de riante boederij "Coonenhof". Al zeer vroeg is hier sprake van bewoning (1620). Het is een carrévormige hoeve. In de jaren 50 van de vorige eeuw woonde hier het gezin van Kimmenade-Hendrikx (Krake Sjef en Miet). Daarvoor woonde er "Koone Driekske" (Henricus Peerlings), die de boerderij in 1895 liet verbouwen. Hij was tevens de drijvende kracht achter de boterfabriek.

BW14: Nogmaals Coonenhof in 1976 waar het dak wordt vernieuwd.

BW15: Voormalige tramhalte en café. Bie-j Meije. De tram vertrok in Weert en eindigde in Maaseik (en retour).
De tramlijn liep er van 1910 tot 1934.

BW16: Boerderij Bie-j Köppeske  Hier woonden Piet van Klauwers Ties (Verstappen) en Lieën van Köppeske

BW17: Café Bie-j Teunesse Geel. Deze boerderij lag precies tussen het woonhuis van Gerrie en Jos Mans en het huis tegenover de Castertbrug in. "Teunisse Geel" was Geel Lenaers die getrouwd was met Beth Peerlings. Tevens was hier ook een beugelbaan.

BW18: oude pastorie anno 1784. Later kwam hier de familie Hendrikx (Hoube) op te wonen en lieten een winkel links naast het pand aanbouwen (Vivo). Op 1 maart 1992 sloot de winkel definitief haar deuren. Momenteel woont er de familie van Gorp.

BW19: Meije Pauw liet dit  huis bouwen. Hij woonde hier samen met zijn zus Truke en broer Sjeng. Meije Sjaak (van Meije Ties) en Truu-j Klaessen namen het over.

BW20:afgebrand oud Heurs (hier hebben resp. de familie Caris-van de Winkele en Schreurs op gewoond)

BW21: Verenigingsgebouw de Piuszaal jaren zeventig vorige eeuw

BW22: Pentekening Jan Verhaag januari 1994 Tungelroy "De Fuus" 1903

BW23: Kapel Onze Lieve Vrouw van Altijd Durende Bijstand en nog een vrij uitzicht op de woning van Hoebe Zjang (Oude pastorie)

BW24: Bie-j Hanssen (Familie Gerris)

BW25: Bie-j Meije. Op de voorgrond het Meije-Kruűs. Hier liep vroeger de tram van Weert naar Maaseik en had hier een halteplaats. In de boerderij was ook café.