OUDE NIEUWSBERICHTEN

Óngerwaeg L1 Insectenhotel
Tungelroy, 02-10-2015
Het L1 programma Óngerwaeg heeft Dré en Annie Coolen bezocht waar Dré uitgebreid vertelde over het Ommetje Romeinse Brug en hun werkzaamheden. Klik op onderstaande link om het programma (ruim 12 minuten) te bekijken.
www.l1.nl/video/óngerwaeg-insectenhotel-2-okt-2015

Bijzondere vrouwen
Tungelroy, 01-10-2015

Wie zijn deze vrouwen zult u zich afvragen? De vrouw links is de moeder van Gertrudis Ament. Gertrudis Ament, geboren in 1873 in Tungelroy, als dochter van Pierre Ament en Helena Mathea Keijers (zie portret links), trouwde later met het hoofd der school van Tungelroy, Jan Moors. Deze Helena Mathea Keijers leefde in Stramproy van 1837-1898. De vrouw rechts is de moeder van het hoofd der school, jan Moors, Joanna Moors-Janssen. Zij leefde van 1832-1921. De familie Moors was langere tijd al in Tungelroy. Reeds in 1785/1786 vestigde zij zich hier in Tungelroy en kochten een stuk grond van 3 3/4 boender.

Overleden

Tungelroy, 26-09-2015
Op 31 maart 1955 werd te Tungelroy Catharina Dorothea Maria van Pol geboren. Toos heeft een lange tijd in Venray gewoond, waar ze afgelopen zondag (20 september) overleed op 60-jarige leeftijd. Moge zij rusten in vrede.

Overleden
Tungelroy, 10-09-2015
Reeds eerder, op 26 augustus j.l. overleed Ingeborg Geuijen. Ingeborg werd geboren op 15 januari 1971 en leed aan een ziekte die haar volledig in haar macht had. Zij overleed op 26 augustus 2015, op slechts 44-jarige leeftijd.  Naast een ernstige vorm van de vermoeidheidsziekte ME, leed ze ook aan tal van allergieën. Ingeborg had haar strijd gestreden. Moge zij rusten in vrede.

Op maandag 7 september overleed Josephina Maria Antonia Gerardina Gertruda Hendrika Moons, ofwel Fien van Moons. Zij overleed op 98-jarige leeftijd. Ze werd op 18 augustus 1917 als dochter van Michael Moons en Anna Maria Gertrudis Peerlings. Zij huwde 3 keer resp. met Harry Miltenburg, die op 30-08-1944 te Vught gefusilleerd werd, met Charles Schoonbrood in 1951 en in 2008 met Dhr. Raatjes, die vorig jaar overleed.  Moge zij rusten in vrede.

Hallefers Nor 1 jaar dood
Tungelroy, 07-09-2015
Vandaag is het precies 1 jaar geleden dat Hallfers Nor overleed. We kregen van de familie een gedicht dat nog nergens is uitgegeven. Ter herinnering aan hem hieronder het gedicht:

WAER ICH IN TUNGELDER NOG WAAL GELAEZE?

Dao weurtj in Tungelder nôg plat gekaldj,

Mer woea zeen toch die sjoean aôj weurd gebleve?

Zie zeen behaoje in mie Woordebook gestaldj

En waere inkel nôg  door mich gesjreve.

 

Ein "snuffelter" waas vlinder. En eine "pirrek" pier,

Veur sloop of zak waastj dekstentiêd nôg "maal",

Ein aomzeiksel" det stong veur 't Hollendjs mier

En einen "aafregel" veur liniaal.

 

Oos zûver dörrepstaal es sleets gewore,

't Wieërts en 't Hollendjs brachte d'r völ noead.

De meiste van 'e luuj, in miene tiêd gebore,

Zeen ongerândj al hieël waat jaore doead.

 

Ich sjriêf in Veldeke de taal van ieëre,

De spraok die ich op Hallefers heb gelieërdj.

Al es de evolusie neet te kieëre,

Ich doon 't gaer, begriep mich neet verkieërdj.

 

De minse laote mich waal in mien waeze,

Mer drage zellef 't plat braaf nao 't graâf.

En waere mien verskes doa nôg oeats gelaeze?

Ich vraog mich det mistruëstig waal ins aaf.

 

                                                    Hallefers Nor



Unieke fotoverzameling NAD-kamp (Nederlandse Arbeidsdienst Kamp) van Tungelroy
Tungelroy, 09-08-2015
Afgelopen week kwam Erfgoed Tungelroy in het bezit van 58 unieke foto's van het voormalige NAD-kamp in de Wallen in Tungelroy tijdens WOII. Iemand uit Hoofddorp had een album van zijn vader die er in die jaren hopman of commandant was. Hij heeft Tungelroy bezocht en een rondleiding in de Wallen gekregen van Erfgoed Tungelroy. Bovendien mocht hij proeven van echte Limburgse vlaai. Daar stond tegenover dat we het album mochten reproduceren. De foto's zijn uniek en nog nooit vertoond. Erfgoed Tungelroy zal er later meer aandacht aan gaan besteden!


Het net gereed gekomen NAD kamp Tungelroy tijdens WOII. Het gebouw in het midden met de 3 schoorstenen is de centrale kantine


Toneel in 1927
Tungelroy, 03-08-2015

Ook in 1927 was er veel activiteit in Tungelroy. Voetbalclub Olympia speelde regelmatig wedstrijden en ook in de Piuszaal waren er activiteiten. Zo organiseerde de toneelvereniging "Vrede en Vermaak" in dat jaar een liefdadigheidsuitvoering. Dit was op half-vasten op de zondag. De opbrengst kwam te goede aan de armen. Opgevoerd werd een drama in drie bedrijven genoemd "Broederhaat". De datum was zondag 27 maart 1927. Hieronder een foto van die toneeluitvoering:


Vlnr: Cor Scheepens, Bert Janssen (Van Lewie vanné Kaptein) en Heurs Neel

Mien Mans-van Soest overleden
Tungelroy, 23-07-2015

Op 20 juli j.l. overleed Mien Mans-van Soest. Zij was de echtgenote van Sjef Mans. Mien werd geboren op 26 januari 1941 en overleed op 74-jarige leeftijd.
Mien is o.a. bestuurslid geweest van Fanfare St. Jan. Wij wensen Jef, Robert en Torun, William en Ankie, Gwennie en André, Leon en Yvonne en de kleinkinderen van Jef veel sterkte met dit verlies. Moge zij rusten in vrede.

"Oaj Tieëje herlaeve in Tungelder"
Tungelroy, 05-07-2015

DRUK BEZOCHTE TUNGELDERSE KROEGETOCHT ZOATERDIG 4 JULI 2015
Ongeveer 150 personen bezochten zaterdag, ondanks de hitte (35 graden), verschillende privé-cafés in Tungelder. Zo kon men terecht bij Gijs en Mia Bakker op Thuurke.

Bij Marc en Mieke Kiggen:

Bij Henk en Ella van Roij:

Bij Jan en Karien Moonen:

Bij Erwin en Karin Strijbosch:

De start was bij Café-zaal Kimpe Veld bij Thijs en Maria en daar eindigde het ook met een vol terras (35 graden!!!). Onderweg hebben de cafébezoekers ook nog een hapje gegeten bij De Toerist. Geslaagde dag! Maandag in de Limburger!

Evy Beelen en Henk Custers getrouwd
Tungelroy, 06-07-2015

Trouwen is zo langzamerhand een zeldzaamheid geworden in Tungelroy. Vroeger trouwde men voor de wet en de kerk. Tegenwoordig is dit meestal voor de wet en soms ook voor de kerk. Evy Beelen en Henk Custers hadden groot feest in Tungelroy afgelopen zaterdag met zeer hoge temperaturen. Namens Erfgoed Tungelroy van harte gefeliciteerd!

Overlijdensberichten: Jan Bocken en Margriet van Deuren-van Ratingen overleden
Tungelroy, 6 juli 2015

Helaas moeten we wederom afscheid nemen van 2 mensen die in Tungelroy gleefd hebben. Margriet van Deuren, weduwe van Sjef van Deuren overleed te Weert op 28 juni 2015. Zij werd geboren te Weert op 24 maart 1936. Ze werd 79 jaar.
Jan Bocken werd geboren op 22 maart 1945 te Altweerterheide en overleed op 28-06-2015. Mia Coolen was zijn echtgenote.
Wij wensen de naaste familieleden veel sterkte toe in deze moeilijke periode.

Foto van de maand
Tungelroy, 26 juni 2015


Woonhuis/café Veuskens aan de Maaseikerweg. De foto dateert van rond 1930. De vrouw links bij de deuropening is Margaretha Veuskens-Lambers (1863-1938). De kinderen rechts zijn Lies (geboren 1899) en Mie (geboren 1900) Veuskens.

Fanfare St. Jan bestaat vandaag precies 70 jaar
Tungelroy, 10 juni 2015

Precies 70 jaar geleden vond er een oprichtingsvergadering plaats voor een muziekvereniging in Tungelroy op te richten: Fanfare St. Jan. Precies 70 jaar later bestaat deze vereniging gelukkig nog steeds. De fanfare mag zich verheugen met veel jeugdige muzikanten, een enthousiaste percussiegroep, een jeugdfanfare, leden in opleiding en een nog steeds groeiend orkest. De fanfare hoeft gelukkig nog geen samenwerking met andere verenigingen te zoeken. De repetitie van 10 juni was ook aangekleed met balonnen, slingers en bovendien kregen de leden een kop koffie met vlaai! Laten we hopen dat we in 2085 wederom kunnen zeggen: we bestaan 2 x 70 jaar! Toen de fanfare net was opgericht hadden ze door de oorlog nog maar weinig instrumenten. Zo kwam het dan voor dat als iemand trombone speelde en de andere ook, de ene de ene week kwam repeteren en de andere de week erna. Mooi toch! Proficiat fanfare!


Oprichtingsfoto 1945 Fanfare St. Jan

Cultuurhistorische zomer editie 2015
Tungelroy, 08 juni 2015

De vergaderingen zijn afgelopen, de afspraken zijn gemaakt en de folder is gedrukt. De cultuurhistorische zomer komt er weer aan. Ook dit jaar zijn er weer leuke plaatsen te bezoeken, waar u een kijkje kunt nemen wat deze plaatsen zoal te bieden hebben. Bezoek dus de Cultuurhistorische Zomer en kom gluren bij de buren....
(Klik op het plaatje voor de folder)

Tungelroy heeft zijn eigen brouwerij
Tungelroy, 06 juni 2015

Stamvader van de Maesbrouwerij in Stramproy was de Tungelroysche Michel Maes die in 1823 het levenslicht zag. Hij woonde op Neelenhof in Tungelroy en kocht de Geulenhof in Stramproy. Zijn zoon Jean Maes brouwde in Stramproy het Stramproyer Dobbel, een bovengistend oudbier, dat eeh grote afzet vond in het hele grensgebied rondom Stramproy, Hasselt en zelfs Brussel.
Afgelopen zaterdag vond de officiële opening plaats van de Brouwschuur die op ambachtelijke wijze kleine partijen speciaalbier brouwt (circa 13 liter). Daarnaast gaat de Brouwschuur in limited edition enkele eigen bieren uitgeven, zoals "Doef van d'n Daeke", "Hoppakee" en "Paters Vaetje".


De kratten van weleer

Opening van de brouwschuur

Kermis in Tungelroy
Tungelroy, 29 mei 2015

In mei 1895 werd door de voornaamste inwoners van Tungelroy besloten om de kermis, "invallende op de laatste zondag van september, voortaan te houden op de eerste zondag van september. In 1896 vernielde een inwoner van Stramproy eenig houtwerk van de schommel tijdens de kermis. Naast de kermis in september kende men toen ook al een Barbarakermis begin december. In datzelfde jaar werd de kermis wat slechter bezocht door de heersende typhus. In 1897 verschijnt er een opmerkelijk bericht in de Maas- en Roerbode vanwege de Barbarakermis: "Bij de alhier gehouden Barbara kermis hebben de vechtersbazen weer geducht van zich doen spreken. Bij klaarlichten dag vloeide het bloed alsof men varkens wilde slachten".
Tungelder Kermis is inmiddels een volksfeest geworden. De Barbara-kermis bestaat niet meer en komend weekend gaat Tungelroy zich alweer van de goede kant laten zien, door "samen" kermis te vieren. We drinken er een op, ..........proost!!
Overigens bestond de Barbara-Kermis in 1915 nog steeds. Deze was in december en toen gebeurde er in Café Leijssen aan de Maaseikerweg iets vreselijks. Een moord. Erfgoed Tungelroy maakt dit jaar het dossier hieromtrent compleet en komt met een lezing hierover in december van dit jaar. Wordt vervolgd!


Toos Nouwen en Tiny op de draaimolen, Kermis Tungelroy 1960

Pauselijke onderscheiding voor Sjef van Vesterkes Wullem
Tungelroy, 24 mei 2015

In de Martinuskerk werd zondagmorgen de pauselijke onderscheiding "Bene Merenti" uitgereikt aan de 79-jarige Sjef Kiggen, afkomstig van Tungelroy. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt door Deken Franken. Sjef poets al jarenlang de kerk in Weert na zijn verhuizing uit Tungelroy in 1999 en daarvoor ook het parochiekantoor. Verder zet hij zich in als klusjesman in de kerk. Bij de onderscheiding hoort ook een draagspeld die op het colbert gedragen kan worden en een oorkonde. Na afloop werd de decorandus gefeliciteerd door de aanwezigen. Sjef zette zich ook in voor het verenigingsleven in Tungelroy toen hij hier nog woonde, onder andere voor Fanfare St. Jan. En wie goed oplet ziet Sjef toch nog regelmatig op de fiets richting Tungelder fietsen waar o.a. zijn zonen Hans en Frank wonen. "Roots" blijven voortleven, ook in Tungelder! Sjef, een dikke proficiat namens Erfgoed Tungelroy en de fanfare!

Het Steine Kruûs: de moord op Peter Moonen
Tungelroy, 18 mei 2015

In de vroege ochtend van vrijdag 10 maart 1719 gaat de 17-jarige Joannes Sneijers alias Hanssen, die toen op Hanssenhof woonde te Tungelroy met zijn schapen naar de niet ver van huis gelegen weidegebied om daar zijn schapen te laden hoeden. Op deze zelfde ochtend besloot ook de even oude Peter Moonen, tevens schaapsherder met zijn hamels naar de weidegebieden te trekken om zijn schapen aldaar te hoeden. Zijn vader Mattheus Moonen was afkomstig van Moonenhof te Tungelroy. Lees meer.....


Het ware verhaal van het Steine Kruûs door Paul Lammeretz, midden ontdekker Jan Nijs.


Onthulling door Jan Nijs, Drs J. Verstraelen, de Europese Schutterkoning en Europese Schuttersprins


Deel uit de gratieverlening


Vlnr: Jan Nijs, de Europese Schutterprins, Paul Lammeretz, Peter Korten, Europese Schutterkoning en Drs. J. Verstraelen die de transcriptie deed van de oude gerechtsstukken


Verzoek aan Jan Sneijers zich te melden bij de Schout van Weert na de moord op Peter Moonen


Geboorte van Joannes Sneijers alias Hanssen op 24-02-1701 als zoon van Jacobus Sneijers en Dymphna Breuckers


Onderonsje tussen Drs. J. Verstraelen en Jan Nijs


Geboorte van Peter Moonen op 18-04-1701 als zoon van Mathias Moonen en
Anna Hillen


Proceskosten van 10 maart 1719

Hierbij nog de link naar het artikel in Dagblad De Limburger van 18 mei j.l. Klik hier >>

Schutterij St. Barbara krijgt St. Barbara-beeld geschonken
Tungelroy, 18 mei 2015

Zeer bijzonder in Tungelroy is de eeuwenoude verering van de Heilige Barbara. Tijdens het Groot Plattelandsschuttersfeest wordt ook hierbij stilgestaan door de onthulling van een weldoener die dit beeld aan de schutterij schonk:


Peter Korten, het Barbarabeeld en de schenker

Giel Verhaag overleden
Tungelroy, 13 mei 2015

Na een ziekbed van 5 dagen is vandaag Giel Verhaag op 85-jarige leeftijd overleden. Giel is jarenlang lid geweest van Fanfare St. Jan en was ook lid bij de fanfare van Stramproy. Samen met o.a. Sjef van Deuren hebben ze bij de fanfare een leuke tijd gehad. Giel was ook ere-lid van de fanfare. De begrafenis van Giel is aanstaande dinsdag om 10.30 uur.
Giel werd geboren op 1 maart 1930 te Tungelroy aan de Hulsweg. Moge hij rusten in vrede!




Giel Verhaag (85)

Zondag 17 mei: Onthulling van het ware verhaal achter het Steine Kruûs
Tungelroy, 13 mei 2015

Wie werd er nou "jammerlijck" vermoord aan de Telheidestraat? Was het toch Frans Linssen of gaat het hier om een heel ander verhaal. Wat gebeurde er precies. Wie waren hierbij betrokken en waar kwamen ze vandaan? Erfgoed Tungelroy doet op zondag 17 mei 2015 het ware verhaal uit de doeken.

Zondag 17 mei: Groot Plattelands Schuttersfeest in Tungelroy
Tungelroy, 2 mei 2015

Als opmaat naar dit evenement zijn er al dagen eerder allerlei culturele activiteiten in Tungelroy. Zo organiseert fanfare St. Jan op donderdag 14 mei de St. Jansmarkt van 13.00 - 17.00 uur. Donderdagavond om 19.00 uur is er in de feesttent aan de Kemperveldweg “Heavy donderdig”. Dit is een folk evenement wat na jaren afwezigheid weer terug is.
Zaterdag 16 mei om 14.30 uur is er een vrij toegankelijk dorpsschuttersfeest. De schutterij zal naar eeuwenoud gebruik dan koningsvogelschieten, met de traditionele gebruiken die aan het publiek worden uitgelegd. Andere belangstellenden kunnen deelnemen aan een drietalwedstrijd.

Zondag 17 mei is dan het hoogfeest van het Midden-Limburgs schutterswezen. Dan organiseert de schutterij van Tungelroy een groot cultureel plattelandsschuttersfeest met bijna honderden deelnemers! Dit in samenwerking met de kantonnale schuttersbond Eendracht Maakt Macht e.o. Bij dit experimenteel schuttersfeest wordt de schutterstraditie gedemonstreerd op het Sint Barbaraplein, midden in de dorpskern. Het kerkbestuur van de parochie H. Barbara zal voor aanvang van de festiviteiten na aloud gebruik alle klokken van de in 1792 gebouwde St. Barbarakerk laten luiden.
Om 13.00 uur beginnen de mars en showwedstrijden. Op maar liefst twee terreinen gelijktijdig.  Vendeliers zullen het eeuwenoud gevecht tussen St. Joris en de draak uitbeelden op het St. Barbaraplein. 
Om 13.30 uur zullen midden op het Sint Barbaraplein de keizers, koningen en koningsparen te bewonderen zijn. Sommige met eeuwenoud schutterszilver. Ook de marketensters, soetelaarsters en generaals zullen niet ontbreken.

Fanfare Sint Jan uit Tungelroy zal de dag muziekkaal ondersteunen en omstreeks 14.45 uur een aubade brengen aan het wereldlijk en kerkelijk gezag.Om 15.00 uur zal de grote schuttersoptocht met 24 zeer bijzondere topschutterijen door de dorpskern van Tungelroy trekken. Nabij de Piuszaal is het defilé.

Na de optocht is er een educatief programma. Erfgoed Tungelroy onthult i.s.m. de schutterij een historische ontdekking! In de heemkundewereld wordt hierna reikhalzend uitgekeken. Zeer bijzonder in Tungelroy is de eeuwenoude verering van de Heilige Barbara. Hier zal ook op worden ingegaan. Aanleiding is de schenking van een weldoener van een zeer oud Sint Barbarabeeld aan de schutterij. Dit zal ook op die middag plaatsvinden.

Omstreeks 16.00 uur starten de schietwedstrijden met Oud Limburgse buksen. Een traditie van anderhalve eeuw. Zo schonk burgemeester Coenen van Weert in 1878 aan een schutterij zo’n buks en introduceerde hiermee het traditioneel schieten in de regio.In de feesttent zal de zeer bekende DJ Michel dansmuziek brengen. Een dansvloer is aanwezig! Om deze cultuurmanifestatie zo laagdrempelig te houden is er geen entree.

Op naar Tungelroy!!!!!!!!

Óngerwaeg van L1 in Tungelroy!
Tungelroy, 26 april 2015

In de uitzending van het L1 programma "Óngerwaeg" van 25 april j.l. werd een interview opgenomen bij het Steine Kruûs ofwel moordkruis in Tungelroy!! Hier werd een inwoner van Laar geïnterviewd met o.a. een vraag over het moordkruis. Of de man wist wie Frans Linssen was. Dat wist de man niet en verder gaat het over het leven van de man zelf.
Toch is het een bijzonder kruis. Er hebben drie versies van het moordkruis gestaan. De eerste stond zo'n 40 á 50 meter meer naar rechts langs Paluda en was een grote steen met opschrift. Een deel van deze steen ligt in het depot van het gemeentearchief van Weert. Hier is niets meer van te ontcijferen. Daarna stond er een kruis dat eind jaren zeventig/ begin jaren tachtig vernield was. Daarna kwam het huidige kruis dat afkomstig is uit Stramproy van de familie Aengevaeren en geschonken is. De plaquette is geschonken door het Ommetje Romeinse Brug. Helaas, maar misschien ook maar goed ook, moet de huidige plaquette eraf. Frans Linssen is hier in 1765 niet jammerlijck vermoord. Erfgoed Tungelroy zal binnenkort de waarheid van de aanwezigheid van dit kruis onthullen!!! Meer hierover later.
Uitzending bekijken?
http://www.l1.nl/video/%C3%B3ngerwaeg-jan-van-kueb-25-apr-2015

Oorlogskroniek
Tungelroy, 10 april 2015

In september 2009 verscheen van Willem Lenaers de "Oorlogskroniek van Stramproy en omgeving". Hierin werden ook enkele feiten uit Tungelroy vermeld. We wisten al dat nadat de Piuszaal in november 1943 verwoest werd er niemand gewond of gedood raakte. Toch blijkt uit het boek anders. Er raakten namelijk twee leden van de NAD licht gewond en er werd een paard gedood bij Haag Zjang. Download het artikel voor meer informatie >>

Wist u dat......
Tungelroy, 8 april 2015

- De naam "Swalen" eigenlijk "zwaluwen" betekenen. De naam Swaalf was vroeger een zwaluw. Het dialectische Limburgse woord was Swalf. Swalebosheuvel betekende zwaluwen, bossen en heuvel. De familie kan geen patroniem zijn, want de naam kwam in 1500 voor in Maastricht en later in 1627 in Thorn. Via Thorn is de naam naar Weert (1637) gekomen, dus Tungelroy. Omdat de mensen op de boerderij als “{naam} van Swale” genoemd werden is dit zo gebleven. In 1755 is hier de naam volledig uit-gestorven.

Toke Schroeten 95 jaar
Tungelroy, 3 april 2015

Erfgoed Tungelroy feliciteert Toke Schroeten met haar 95e verjaardag! Toke werd als Elisabeth Catharina Stultiens in 1920 te Weert geboren. Haar man, Hendricus Jacobus Schroeten overleed op 4 december 1995 op 74 jarige leeftijd te Tungelroy.
Wij wensen Toke nog vele mooie jaren toe in goede gezondheid!!!

Oude foto
Tungelroy, 16 maart 2015

De foto is in Stramproy gemaakt in 1911. Toch is er een connectie met Tungelroy. Op de foto ziet u links Leonardus van Dael, geboren op 21-10-1832. Op 10 mei 1861 trouwt hij met de zittende vrouw Mathia Lemmen, geboren op 17-02-1831 te Stramproy. Achter de stoel de buren van het gouden bruidspaar, te weten Jan Vrinssen, geboren te Molenbeersel 13-12-1836 en Maria Elisabeth Therium, geboren 18-01-1835. Zij was bruidsmaagd geweest bij het huwelijk in 1861. Dit zijn de  schoonouders van Silvester Kiggen. Hun dochter, Maria Gertrudis, geboren op
04-08-1868 te Stramproy trouwde op 16-09-1892 te Weert met Silvester Hubertus Kiggen (1864-1920). Vesterkes Wullem, Wilhelmus Kiggen, werd geboren op 15-06-1893 uit dit huwelijk.

Lei van Driekske (Beelen) overleden
Tungelroy, 4 maart 2015

Eergisteren, op 2 maart 2015 is op 94-jarige leeftijd Lei Beelen overleden. Lei zat al jaren in het bejaardenhuis in Stramproy. Nadat de bibliotheek van Tungelroy in 1943 verwoest was door een bombardement, werd mede door Lei er in het najaar van 1946 een nieuwe bibliotheek geopend in de keuken van Moeëne Sjeng (Stals) tegenover de kerk. Eind november 1946 was de parochiebibliotheek een feit. De bibliotheek bestaat nog steeds! Ook was hij o.a. actief bij de drumband van de fanfare. Zo ging hij met de drumband altijd mee met de schutterij in de optocht. Ook was hij voortrekker van de Oranjefeesten op Koninginnedag.
Lei was altijd vrolijk. Als je bij hem op bezoek kwam stond er altijd wel een biertje of jonge jenever klaar. Zelf dronk hij ook nog dagelijks een flesje bier. Tot aan het einde van zijn leven bleef hij alles regelen. Hij zag zijn eigen einde naderen. Wij danken Lei voor alles wat hij voor Tungelder heeft betekent. Moge hij rusten in vrede.
Lei's uitvaartdienst is op zaterdag 7 maart a.s. om 11.00 uur in Tungelder.

Een dreigbrief uit 1806
Tungelroy, 2 maart 2015

Tijdens de Franse overheersing hield voerman Jan Moonen (1756-1843) een dagboek bij. Jan Moonen was was in 1806 lid van de gemeenteraad van Weert. Hij had – net als Pierre Souts uit het gehucht Keent – zitting in een commissie uit de raad die belast was met een onderzoek naar de verdeling van gemene gronden. De kantonnale municipaliteit van Weert had woeste gronden uitgegeven om er bomen te planten. De genoemde commissie moest uitzoeken welke gronden er waren uitgegeven en onder welke voorwaarden dat was gebeurd. Destijds was dit niet goed vastgelegd. Van een nieuwe verdeling van de heide was geen sprake, maar de angst daarvoor was groot, zo blijkt uit de schrift elijke bedreiging tegen Jan Moonen:

‘Dat is een waerschou voor digh dat gij die heijboeren niet arm maek
och [=of] sü süellen ü ook arm maeken
soo lan süllen sü stoeken dat ghij ook soo arm sijt als sij
dan sült gij soo weel lans deuren gaen als sij
soo lan sullen wij boerren [=laten branden] en blaeken
als heep [=al hebt] gij vier heussen [=huizen] dan moet
gij met oons gaen biedden [=bedelen] lans dueren
dat vurswer [=zweer] ic dich hoendert mael
gij viermaldijet oop vreeters vaen de heij
gij vaegebant al noutaelen [=notabelen]
en die sielkens van soüs [=Pierre Souts]
dat deuvelkient dat moet sterven dat verswer ick hem’

 

Overlijdens
Tungelroy, 24 februari 2015

Helaas moeten we wederom afscheid nemen van twee inwoners van Tungelroy. Op 56-jarige leeftijd overleed op 18 februari j.l. Ria van Pol-Wolters, echtgenote van Jan van Pol en moeder van Danny en Marscha (). Ook moeten we afscheid nemen van Anna Hubertina Aldegonda Schepens-Verdonkschot, Anneke van Sjeep. Zijn kan dan weer naar haar echtgenoot, die op 30-11-1964 door een droevig ongeval om het leven kwam. Een weerzien na 51 jaar. Haar echtgenoot was Franciscus Cornelius Antonius Schepens (1 oktober 1908 geboren).

Vasteloâvendj!!
Tungelroy, 13 februari 2015

Ut ès vasteloâvendj,
eederein ès bliej,
koomtj loâtj ôs dânse
en springe in ein riej!
                                               Hallefers Nor

Vasteloavendj steit weer voor de deûr.
Wèg mèt alle zörreg, wèg mèt al det gezeûr.
Vasteloavendj, ich stort mich in 't fieëstgedroês,
Balonne en serpentines versiere al mieën hoês
en confetti oppe vloerbedèkking, waeke lang
Alaaf! Hossen, hossen, danse, meziek en zang!

                                              Coen Beelen


Jac van Moase (Langers)


Road van Elluf van weleer


Optocht jaren zestig vorige eeuw met re Sjang van Helmond

Pastoor Schreinemacher overleden
Tungelroy, 07 februari 2015

Gistermiddag klonken de zware klokken van onze kerk plots weer eens door de ijle koude lucht. Ditmaal voor onze oud pastoor Schreinemacher die helaas is overleden. Pastoor Schreinemacher toonde altijd een warme belangstelling voor de Tungelroyse bevolking en was in zijn tijd als pastoor dan ook bij vele gelegenheden een graag geziene gast. Pastoor Schreinemacher zal begraven worden in Tungelroy. Moge hij rusten in vrede.

St. Anna molen Tungelroy in 2014
Tungelroy, 05 februari 2015

Via de Molenstichting kregen we enkele mooie cijfers over onze molen qua omwentelingen, draaiuren en bezoekers:
In 2014 heeft onze St. Annamolen 92.026 omwentelingen gehad, dit is tegenstelling tot 81.099 in 2013. De omwentelingen worden gemeten met een speciaal tellertje. Het aantal draaiuren van de molen bedroeg in 2014 417 uur, in tegenstelling tot de 371 uur in 2013. Het aantal bezoekers bedroeg in 2014 704. In 2013 waren dat er nog 589. Met het aantal omwentelingen in 2014 overtreft onze molen de andere molens: St. Anna Keent: 32.200 omwentelingen, Sint Jan Stramproy: 15.000 omwentelingen en de Nijverheid Stramproy 72.918 omwentelingen.

 

Meule Theu overleden
Tungelroy, 27 januari 2015

Wie op de Kievitspeelweg richting Stramproy  wel eens wandelde of fietste kwam daar ongetwijfeld zeer regelmatig "Meule Theu" tegen. Dan wandelde hij richting de brug of fietste hij op z'n gemakkie richting Stramproy en terug. Of hij haalde voer voor zijn koeien met de tractor. Een vriendelijk goeiendag kreeg je altijd van hem. Hedenmiddag is "Meule Theu" (Koppen) overleden. Dat hij moge rusten in vrede!

Veel sterkte voor zijn familie en vrienden!

De schoorsteen van de boterfabriek
Tungelroy, 6 januari 2015

Na een telefoontje van Dhr. P. Geelen uit Neer kregen we via de mail nieuwe infomatie over de boterfabriek. Lange tijd was hij een belangrijk gezichtspunt in Tungelroy: de schoorsteen bij de melkfabriek!


Boterfabriek Tungelroy mét schoorsteen!

De gemetselde schoorsteen op de achtergrond was 16 meter hoog en werd gemetseld door Sjeng Geelen uit Neer (1895-1964). Hij bouwde op veel plaatsen schoorstenen. Alleen al in Limburg 27 schoorstenen. De bouw van de schoorsteen in Tungelroy gebeurde in 1915. Sjeng nam dit werk aan voor fl 60,00. Hier is nog een aantekenboekje van.

Zoals u ziet is schoorsteen nummer 16 de schoorsteen van Tungelroy. Voor het werk gebruikte hij zogenaamde radiaalstenen die uitermate geschikt waren om rondlopende muren of schoorstenen mee te bouwen, omdat er dan niet gebikt hoefde te worden. Meestal bouwde Sjeng met drie personen. Sjeng metselde, de ander bereidde de specie en een derde zorgde dat de stenen aangevoerd werden. Van die fl 60,- moest hij de 2 arbeiders ook nog betalen, zodat hij er ongeveer fl 20,00 aan overhield....

Opvallend in het relaas van Sjeng Geelen uit Neer is de bouw van nieuwe fabriekjes. Zo werd er in Helden-Dorp de stoomzuivelfabriek "Sint Lambertus" gebouwd, wat een exacte kopie van de fabriek ik Tungelroy bleek te zijn.


Stoomzuivelfabriek Helden


Stoomzuivelfabriek Tungelroy

Romeinse Brug wordt rijksmonument

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is, namens minister Bussemaker van Cultuur, van plan de resten van de Romeinse Brug en het prehistorisch botmateriaal in het dal van de Tungelroyse Beek aan te wijzen als rijksmonumenten. Verwacht wordt dat de officiële aanwijzingsprocedure op korte termijn start.
Beide locaties zijn aan het licht gekomen bij de herinrichting van de Tungelroyse Beek. De twee monumenten maken deel uit van een selectie van 28 locaties in Nederland welke de Rijksdienst wil toevoegen aan het bestand met archeologische rijksmonumenten.
De resten van de Romeinse brug zijn bijzonder omdat de brug een symbool is van het belang dat de Romeinen hechtten aan een goede infrastructuur. Binnen het huidige bestand van archeologische rijksmonumenten zijn er relatief veel complexen opgenomen. De Romeinse brug vormt hier een mooie aanvulling op. De brug geeft meer inzicht in het functioneren van de gemeenschap in de tijd van de Romeinen. De locaties die nu voorgedragen worden dragen bij aan een evenwichtigere opbouw van het bestand met rijksmonumenten. Het huidige bestand omvat ongeveer 1500 locaties en bestaat uit vooral zichtbare monumenten, zoals hunnebedden, grafheuvels en terpen. De Romeinse brug in Tungelroy is eigenlijk niet waarneembaar in het veld. Wel wordt deze gevisualiseerd door een replica in de nabijheid van de vondst. De locatie zelf is niet (geheel) opgegraven, maar in de bodem bewaard. Het behoud in de bodem is wenselijk omdat er in de toekomst steeds betere onderzoeksmethoden komen.
De Romeinse Brug en het monument van de 4 Jaargetijden zijn genomineerd voor het mooiste monument van het jaar. Via deze link kunt u stemmen: www.weert.nl/Weerter-Erfgoedprijs-2014.html

Oude munten gevonden in Tungelroy

Al liggen ze al een tijdje in een plastic zakje op een verborgen plek, toch zijn ze nu tevoorschijn gekomen om te bekijken van wanneer de gevonden munten op Hanssen zijn. Het betreffen hier 3 munten, alle drie afkomstig uit een andere tijdspanne. De jongste stamt uit Frankrijk uit 1856. Het zijn 5 centimes met de beeltenis van Napoleon III erop. De Franse tijd was reeds in 1813 afgelopen (Napoleon I), dus deze is van een vreemdeling zeker, die verdwaald is zeker.....


Franse munt uit 1856

De tweede gevonden munt is al wat ouder. Deze dateert uit de periode 1688-1694. Het is een Luikse munt, waarop ook al snel de drie hoorntjes te vinden zijn van de van Horne's. Hieronder ziet u op de linker foto een aantal symbolen in de vorm van een kruis: middenbalk links is van de stad Bouillon. Witte balk op een rood veld. middelste is Luik: gouden zuil op voetstuk op een rood veld; midden rechts is van het markizaat Franchimont. Onder: de hoorntjes van van Horne. Bovenaan: Graafschap loon, rode en gele horizontale strepen. De tekst die niet meer te lezen is rondom de symbolen luidt: EP(iscipus).ET.PRI(nceps).LEO(Dium).DUX.BUL(lionum) M(arques).F(ranchimontum.C(omes).L(onum).H(ornum). Dit betekent: bisschop en prins van Luik, hertog van Bouillon, markies van Franchimont, graaf van Loon en Horne. In dit geval gaat het om Johan Lodewijk van Elderen, die toen bisschop en prins van Luik was, getuige ook de rechter foto: zijn wapen.

De derde gevonden munt is de oudste en is van zilver.

In de munt op de linkerfoto is na vergroting duidelijk Robert van Bergis te lezen. Hij was bisschop van Luik in de periode 1557-1564, waaruit deze munt afkomstig is.

Heeft u thuis ook nog munten liggen die u ooit gevonden hebt en waarvan u niet weet waar ze vandaan komen. Laat het ons weten, dan zoeken wij het voor u uit!

 

Het kerkhof zoals het was met huishoudschool
Tungelroy, 3 januari 2015

Mooie overzichtsfoto van het kerkhof zoals het er toen uitzag en de afgebroken huishoudschool. Veel van dez graven zijn inmiddels geruimd en vervangen door andere.



L1 Cultuurcafé over Pater Rutten
Tungelroy, 13 december 2014

Afgelopen zaterdag heeft Erfgoed Tungelroy live op L1 radio een interview gegeven over de vondst van de 200 brieven van Pater Rutten.
Uitzending gemist?
Klik op onderstaande link om te luisteren naar het interview:
www.l1.nl/nieuws/274317-l1-cultuurcafé-over-pater-rutten

 

Foto van de maand december 2014
Tungelroy, 7 december 2014

Deze maand een mooie foto van de vergrote en heropende winkel van de familie Tilmans omstreeks 1956, die tevens de café erbij hadden (Café Buitenlust, Tungelroy 67). Deze foto  werd in de winkel genomen tijdens de opening hiervan. De vergunning voor het bouwen van het pand als woonhuis, Café, winkel en bakkerij werd aangevraagd door Theu Tilmans in 1916. Op de foto hieronder staat ook nog moeder To Tilmans-Stals. Zij overlijdt in april 1967 op 84 jarige leeftijd.


vlnr: Sjeng, Truj, An, Nel, mooder To, en To Tilmans, daarnaast Mie Hendriks-Tilmans en Jan Hendriks (van Sil)

Wie is wie?
Hieronder ziet u een oude foto met allemaal dames. We hebben de dames genummerd. Als u op de foto klikt krijgt u een vergroting te zien met nummers. Kunt u vertellen wie wie is? Laat het ons weten via info@erfgoedtungelroy.nl. De oplossing laten we natuurlijk later ook weten. Met dank!

Oude vondsten in Tungelroy
Wederom heeft Tungelroy medewerking gekregen om vondsten, gedaan in Tungelroy te laten zien. Deze keer bereffen het 2 Romeinse munten (!!), een Daalder en 2 amandelvormige mesjes uit de steentijd.

Bovenstaande amandelvormige mesjes dateren uit de oude steentijd en zijn zo'n 12 tot 14.000 jaar oud. Ze zijn gemaakt van vuursteen en werden gebruikt voor het afsteken van huiden e.d. Deze twee exemplaren, waarvan de rechtse boven iets beschadigd is werden gevonden in de Tungeler Wallen. De exacte vindplaats vindt u onder op het kaartje. De rode punt 1 is de locatie van het linker werktuig en de rode punt 2 de rechter.

 

Bovenstaande munt is duidelijk een romeinse munt. Het betreft hier een Sestertius Antonius Pius. Hij dateert van 138 tot 161 na Christus. Antonius Pius was een van de bewaamste keizers uit het Romeinse Rijk, vandaar de bijnaam Pius. De tempel van Divus Augustus met standbeelden van Augustus en Livia. 8 zuilen Rechts het gelauwerd portret van de keizer.
  

Bovenstaande Romeinse munt is een Sertertius Clodius Albinus en dateert van 193 tot 211 na Christus. Clodius Albinus kreeg van het Romeinse Rijk een commando in Gallia Belgica en daarna in Brittania.

    

De jongste munt is de Daalder van Hedel. Hij stamt uit de Gelderse oorlog, uit 1579. Rechts ziet u een geharnast borstbeeld met hand op helm (FREDE x CO x D x MO x BA x I x H x BO x  HE D W). Links klaverblad wapens (waaronder 3 hoorns) onder toernooihelm. Omschrift begint rechtsboven (MONETA NOVA  x ARGE X TRIG x S x. Frederic van den Berg 1577-1580.

De vindplaatsen van de laatste 3 munten:

 

 

 

Informatiebord bij de voormalige vloedmolen onthuld

Op zondagmorgen 9 november is door Erfgoed Tungelroy, in samenwerking met het Ommetje Romeinse Brug een informatiebord geplaatst bij de locatie van de vroegere Vloedmolen. Dit molentje stond er reeds vóór 1290, hetgeen meteen betekent dat het de oudste vermelding van een molen in heel Zuid Nederland is.
Het bord werd door vertegenwoordigers van het ORB en Erfgoed Tungelroy en enkele geinteresseerden met een toast (Tungelder Tripel) geopend.
Dré Coolen en Jan Nijs (resp. ORB en Erfgoed Tungelroy) onthulden het bord.
Na 127 jaar krijgt deze verdwenen watermolen weer een plaats in de geschiedenis van ons dorp.


Plaatsen van het bord, 8 november 2014


Plaatsen van het bord, 8 november 2014


Vlak voor de onthulling, zo 9 november 2014


Daar hoort een Tungelder Tripel bij


Nog een toast en dan....


Nog effe


Het fraaie info-bord


Nog wat napraten over de opening

Geschiedenisboek over Moesel nu te koop

Op 1 november jl. werd in het buurthuis van Moesel hét gescheidenisboek van Moesel gepresenteerd, "Moesel namen en bijnamen".  De werkgroep "Moesel heeft ook geschiedenis" heeft er een mooi boek van gemaakt. Idereen die interesse heeft in dit boek kan dit maar liefst 400 pagina's tellende boek bij Paul, Tungeler Dorpsstraat 34 kopen of bestellen. Het boek, zeer rijk geïllustreerd kost slechts € 37,50. Er komt in ieder geval geen tweede druk of uitgave, dus er geldt: op=op!

De grote man achter de boterfabriek: Driekske Peerlings

 

Deze bijzondere foto toont ons de familie Peerlings in vroeger dagen. Rechts zien we "Coone Driekske", samen met Jean Ament de grote man achter de coöperatieve melkfariek, die op 26 maart 1892 door 30 boeren werd opgericht. Driek Peerlings werd voorzitter van het bestuur om verdere plannen te ontwikkelen. Driek Peerlings (geboren 30 april 1841) trouwde op 4 november 1884 te Bocholt met Anna Maria Elisabeth Wijen (links naast Driekske) met wie hij twee kinderen kreeg: Peter Johannes Mathijs Peerlings (derde van links), geboren in 1890 en Anna Maria Gertrudis Peerlings (vierde van links) die trouwde met Michael Moons. Driekske overleed in mei 1923, zijn vrouw in augustus 1923, Tjeu Peerlings overleed in 1965 en zijn zus in september 1970.

Foto van de maand Oktober

Deze maand een foto van de oude vloodbrug uit lang vervlogen tijden. De brug is dan nog van hout en u ziet er twee dames bij staan. Dit zijn de dames Maes die toen "Geule Jufferkes" genoemd werden. De weg over de vlootbrug is nog niet verhard. De foto is genomen op de plaats waar reeds in 1290 de Vloedmolen stond. In 1880 is deze molen afgebroken. Binnenkort wordt er een informatiebord geplaatst om de mensen te herinneren aan deze molen.

Lezing over de Tungelroyse Pater Rutten
Tungelroy, 2 december 2014

Met de digitalisering van meer dan 180 brieven die Pater Rutten (1876-1922) schreef in de periode 1898-1922 ronden we een prachtig project af met bijzonder veel informatie. Gaandeweg de digitalisering ontdekten we nog veel meer. We krijgen op deze manier meer inzicht in een Pater Minderbroeder die in die tijd volledig ging voor een kloosterleven. Op vrijdag 19 december a.s gaan we een wel een lezing geven over deze bijzondere pater met unieke foto's. Voorafgaand aan de lezing volgt een uiteenzetting over de Weerter Franciscanen in Vlaanderen. Reserveer alvast in uw agenda!

Foto van de maand September

In de Tungeler Wallen was het NAD-kamp (Nederlandse Arbeidsdienst) in 1943 volop in bedrijf. De jongens die hier naartoe kwamen werden ingezet voor o.a. de ontginning van het Wijfelterbroek. Later kwamen in dit kamp voor langere tijd Ambonezen te wonen. Op deze foto uit 1943 zien we het kamp nog volop in bedrijf.


NAD-kamp Tungelroy volop in bedrijf

Opmerkelijk ANP nieuwsbericht op 24-04-1948


 

Activiteiten op St. Annamolen

Er is momenteel veel bedrijvigheid in en om de molen. Na 10 jaar wordt de molen weer eens helemaal geschilderd en ziet hij er straks weer stralend uit. Bovendien werden er de afgelopen dagen opnames gemaakt door de regionale TV-zender L1. Zij zenden op zondag 28 september a.s. een documentaire van bijna een half uur uit over de Weerter molens in het groene Weert. In de film worden de molens die meedoen aan Weert 600 uitgebreid voorgesteld. Ook is er aandacht voor Weert als groene stad en natuurrijke regio. Daarnaast is er op 5 oktober de Weerter molendag, waarin Tungelroy een prominente plaats inneemt met een streekmarkt in Tungelroy. Tevens concerteert Fanfare St. Jan hier met mooie muziek!

NIEUW: fototentoonstelling van Ines van Megen-Thijssen Photography met prachtige foto's van Tungelroy


Het oog van Erfgoed Tungelroy viel onlangs op een reeks foto's van de fotogtafe Ines van Megen-Thijssen. Dit inspireerde ons eens contact op te nemen met haar of het niet mogelijk was op erfgoed Tungelroy een fototentoonstelling van haar in te richten. Ines was meteen enthousiast en verleende haar medewerking hiernaan. Onder de beeldbank van Tungelroy is nu een aparte knop "Tentoonstelling Ines van Megen-Thijssen opgenomen waar u maar liefst 50 foto's in zijn opgenomen. Zelf zegt ze hierover: "Het zijn allemaal Fineart beelden die ik creatief heb bewerkt naar mijn eigen visie". Op de tweede pagina staan neutralere beelden die ook ietwat nabewerkt zijn en net iets anders dan uit de camera. "De meeste zijn bij de Romeinse Brug genomen, waar ik graag ga wandelen (en fotograferen)". De tweede pagina bevat foto's die zijn gemaakt toen een Canadese jury Tungelroy heeft bezocht voor de wedstrijd Weert, de groenste regio van de wereld. Ines begeleidde de jury twee dagen voor de fotoreportage. Ze waren o.a. bij de Romeinse Brug, het insectenhotel bij Coonenkoel en Ingelshof.
Geniet u van deze prachtige beelden. Klik hier om er direct naartoe te gaan.


 

Grootmoedersliedje
Dat An Verdonkschot goed kon zingen wisten we al. Ooit zong An samen met haar reeds overleden oudste zus To het grootmoedersliedje.
Luister hier naar het liedje (kik op de button). Na een kort gesprekje begint het liedje na 40 seconden.


To en An van Nouwe Mina en Hoke Sjeng (Pleunis)


OUDSTE FOTO VAN TUNGELROY
Deze maand een kijkje naar de oudste foto van Tungelroy tot op heden gevonden. Het betreft hier de familie Lambers die volgens de gegevens van Hoomes Hier woonde op Hanssen. De man op de foto is de vader van Hallefers Jannus en de opa van Hallefers Wullem, Theodorus. Hij werd geboren in 1819 en overleed in 1902. Ook ziet u zijn vrouw op de foto: Anna Catharina Souts. Zij werd geboren in 1824 en overleed in 1896. Theodorus en Anna Catharina kregen 11 kinderen, waarvan u er op deze foto ook een paar ziet. De vrouw links is Lena Lambers. Zij werd geboren in 1869 en overleed in 1909. Ze trouwde met Engelbertus Gerris (Hanse Ingel). De middelste is Nel Lambers. Zij werd geboren in 1853 en stierf in 1932. Ze trouwde met Peter Hubert Veuskens. Helemaal rechts is Catharina Lambers. Zij werd in 1858 geboren en stierf in 1911.
Omdat Theodorus stierf in 1902 en Anna Catharina Souts in 1896, moet de foto van vóór 1896 zijn! Hiermee is de foto dus meer dan 118 jaar oud!!


 

Fototentoonstelling voormalige Ambonezenkamp op 5 oktober aanstaande

In 1951 kregen ex-KNIL militairen (Molukkers) een dienstbevel om “tijdelijk” naar Nederland te komen. De eerste aankomst in Nederland was op 21 maart 1951 in Rotterdam, toen bijna  900 Molukkers in Rotterdam aankwamen. Daarna volgden nog elf aankomsten mét gezinsleden en zij dachten tijdelijk hier in Nederland te blijven. Deze Molukkers vonden hun reis avontuurlijk. Maar na aankomst kregen de militairen ontslag en werden verdeeld onder Spartaanse woonoorden: voormalige concentratiekampen, werkkampen van de Nederlandse Arbeidsdienst en kloosters. Er was woningnood in Nederland, normale huizen waren niet beschikbaar. Op 8 augustus 1950 verschijnen de eerste Molukkers in het voormailige kamp van de NAD  (Nederlandse Arbeidsdienst) in de Tungelder Wallen in Tungelroy. De van oorsprong Zweedse barakken werden omgebouwd tot wooneenheden en na het vervallen van overheidssteun worden er keukenunits aan de barakken gebouwd, zodat de Molukse gemeenschap hun eigen maaltijd konden bereiden. De aanwezigheid van deze mensen  in de Tungelder Wallen is een stuk geschiedenis waar nu nog veel inwoners van Tungelroy én voormalige inwoners van het Ambonezenkamp veel herinneringen aan bewaren. In 2009 was er nog een grote reunie. Erfgoed Tungelroy kwam onlangs in contact met een oud-inwoner die in de loop der jaren veel foto’s verzamelde van hun woonoord in Tungelroy. Er werd besloten om tijdens de streekmarkt in Tungelroy én de Molendag in het kader van 600 jaar Weert een fototentoonstelling te organiseren. De foto-tentoonstelling zal plaatsvinden in Zaal Kimpe-Veld op het Barbaraplein op zondag 5 oktober aanstaande, waar ook de streekmarkt is. De tentoonstelling is geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom eens een kijkje te nemen in de geschiedenis van deze Ambonezen, die nu nog steeds verspreid over Weert woonachtig zijn. Naast deze tentoonstelling is er in Tungelroy vanalles te doen: allemaal marktkramen met streekprodukten,  live muziek van Fanfare St. Jan op het plein en de molen is geopend en natuurlijk de foto-tentoonstelling in Zaal Kimpe Veld. We begroeten u graag. Voor de tentoonstelling wordt een entree van € 1,50 gevraagd. Deze entree is niet bestemd voor Erfgoed Tungelroy, maar voor het plaatsen van een informatiebord daar waar het Ambonezenkamp heeft gestaan. Zo kunnen we altijd een bijdrage leveren aan de geschiedenis van dit kamp dat er geweest is. Van harte welkom!


Usi Emma Aipassa in het Ambonezenkamp Tungelroy

Boek "Stramproyer oorlogsgeheimen en vrijheidspaden" nu te bestellen

Het boek Stramproyer oorlogsgeheimen en vrijheidspaden kan men nu bestellen. Bij voorinschrijving bedraagt de prijs € 15,00. Na 21 september 2014 is de prijs € 20,00. Betaling kan door overmaking op rekening NL17RABO0149990073, onder vermelding van naam en adres en aantal. De ingevulde formulieren kunnen bij Paul Lammeretz, Tungeler Dorpsstraat 34 ingeleverd worden. In de bijgevoegde folder staat het inschrijvingsformulier. Dit kunt u printen en het formulier inleveren bij Paul. Klik hier om naar het inschrijfformulier te gaan.

Oudste bidprentje

Het oudste bidprentje dat we onlangs in ons bezit kregen stamt uit november 1877. Het betreft hier het bidprentje van Stephanus Moonen die in Tungelroy op 26 mei 1796 (!) geboren werd. In 1819 werd hij priester gewijd te Doornik en na diverse functies werd hij op 12 mei 1874 Ridder in de Orde van de Nederlandsche Leeuw. Hij overleed op 13 november 1877 te Roermond. Stephanus was de zoon van Petrus Moonen (1761-1803) en Mathia Junckers. Hij was het 5e kind van dit echtpaar waar er reeds eerder een Stephanus Moonen was overleden (1787-1796). Mathea Junckers was afkomstig van Keent. Petrus en Mathea woonden in 1796 op Kumpe.

Oudste inwoonster van Tungelroy overleden

Op zondagmorgen 24 augustus 2014 is op 95-jarige leeftijd Truus Swinkels-van Geneijgen overleden. Truus verruilde nog maar een paar weken geleden haar huis aan de Kievitspeelweg voor het St. Hyronimus aan de Biest omdat ze nog maar moeilijk kon lopen. Truus ontving veel erkenning voor haar moeilijke verzetswerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Moge zij rusten in vrede!


Voorzijde bidprentje Truus. Dit beeldje onthulde ze zelf in 1980 in Deurne

Lancering Tungel(d)er Tripel

Voor het eerst in de geschiedenis, althans, voor zover bekend, krijgt Tungelroy zijn eigen speciaalbier: Tungeler Tripel. Dit is een bovengistend bier met een alcoholpercentage van 8,2%. Deze Tripel heeft een uitstekende smaak die zowel de liefhebber als de gewone genieter aanspreekt. Klein dingetje: volgens het Tungelroy's woordenboek moet het Tungelder zijn en niet Tungeler.

Het Brouwschuur Collectief heeft maandenlang diverse recepturen ontwikkeld en gebrouwen. Na een proefsessie met kritische proevers is uiteindelijk Tungeler Tripel geselecteerd. Deze Tripel is gebrouwen van drie soorten mout, drie soorten hop en een vleugje koreander. Omdat het Collectief nog niet over grote brouwketels beschikt, is het op zoek gegaan naar een commerciële brouwer met kennis en kunde op het gebied van speciaalbieren. Boelens, nabij Antwerpen, werd gekozen voor het brouwen van de eerste 500 liter naar recept van het Collectief.

Gezien de uitsluitend lovende reacties is de eerste Tripel zeker niet het laatste speciaalbier van het BRouwschuur Collectief. De lancering vindt plaats op vrijdag 29 augustus om 20.00 uur in Café Kimpe Veld, aan het kerkplein in Tungelroy. Na de lancering blijft deze Tripel hier verkrijgbaar.

Zomerse hitte
Momenteel genieten we van een welverdiende vakantie, waarbij de temperaturen tot over de dertig graden zijn gestegen. Tegenwoordig gaan we naar het zwembad óf we hebben een zwembad achterom in de tuin staan. Vroeger zochten de inwoners van Tungelroy ook verkoeling en die werd gevonden in de Tungelroyse beek.

 
Zwemmen in de Tungelroyse Beek

 Hallefers Nor overleden

In de nacht van zaterdag op zondag (7 sept 2014) is George F. Kooijman, beter bekend bij ons als "Hallefers Nor" (schuilnaam) overleden. Hallefers Nor zat in de oorlogsjaren ondergedoken bij de familie Lambers op "Hallefers". Hallefers Nor publiceerde diverse werken waaronder Herstjes in é pan (1992), diverse gedichten in het tijdschrift van "Veldeke" (vanaf 1946), Het Thematisch woordenboek van het Tungelroys (1985), in de jaren negentig diverse gedichten in "Veldeke literair"(1994, 1995, 1996 en 1998) en in 2007 de gedichtenbundel Strouwtsel. Hij werd geboren in 1922 in Vlissingen. In 1943 dook hij onder bij Hallefers Jannus en begon hetzelfde jaar alles wat met het Tungelders dialect te maken had te verzamelen. Hij heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan het vastleggen van het Tungelders dialect. Moge hij rustten in vrede.


Links Hallefers Nor (George F. Kooijman), midden Betje en rechts Leen Lambers (Hallefers)

Dhr. E.S. Raatjes overleden
Op vrijdagavond 8 augustus 2014 overleed de in Tungelroy alom bekende Dhr. E.S. Raatjes op 89 jarige leeftijd (18-6-1925). Dhr Raatjes was o.a. beschermheer van Fanfare St. Jan. Dit jaar was Dhr. Raatjes precies 25 jaar beschermheer van de fanfare en kreeg in die zin thuis van de fanfare een cadeau aangeboden. De contacten met Dhr Raatjes zijn altijd heel hartelijk geweest en zowel bij de opening van de Coonekoel alswel bij de opening van de Vier Jaargetijden was hij aanwezig. Op latere leeftijd verruilde hij het landgoed in Soest voor dat op de Heltenbosdijk bij Mevr. Moons. Daar kon hij aan het werk voor zijn echte passie: de natuur en dieren. Er verscheen een prachtig houten voederplaats voor de vele dieren die hij had.
De plechtige uitvaartdienst is op vrijdag 15 augustus a.s. om 11.00 uur in de St. Martinuskerk te Weert. Moge hij rusten in vrede!



 

Lei Beelen van Tungelroy 94 jaar en drinkt nog steeds op zijn tijd een biertje! Proost!
Leonardus Wilhelmus Hubertus (Lei van Driekske) Beelen werd afgelopen zondag maar liefst 94 jaar. Hij werd geboren op 03-08-1920 en kreeg samen met Mien Evers (1920-2009) 6 kinderen, te weten Frans, Ien, Henk, Cas, Peter en Math. In het najaar van 1946 werd hij door het bestuur van de toen RK Jonge Boeren gevraagd de bibliotheek opnieuw op te richten vanwege de verwoesting van de boeken die in de Piuszaal lagen door een bombardement. Met de aankoop van 31 boeken startte Lei de bibliotheek op die nu nog bestaat. Lees het hele artikel hier of op de pagina "artikelen"
Lei, een dikke proficiat nog namens Erfgoed Tungelroy!

Nieuwbouwplan Tungelroy komt niet van de grond
Het nieuwbouwplan in Tungelroy komt niet helemaal van de grond. In dit plan waren
45 woningen voorzien, maar op dit moment zijn er slechts 22 woningen gebouwd. Om die bewoners niet langer op een bouwplaats te laten wonen, heeft de gemeente besloten om een gedeelte woonrijp te maken.
Na het vaststellen van het inrichtingsplan in 2010 zijn er in het bouwplan Truppertstraat 2 zelfbouwkavels verkocht, heeft Wonen Limburg 8 huurwoningen gebouwd en zijn er 6 starterswoningen verkocht. Dat is ongeveer de helft van het totale bouwplan. Het is onduidelijk hoe de toekomst eruit ziet. De Gemeente wil niet langer wachten om het gedeelte wat bewoond is woonrijp te maken. Normaliter wordt gewacht met het woonrijp maken tot het hele plan is gerealiseerd. Maar dat is in dit geval niet redelijk zegt de gemeente, want dat zou betekenen dat de huidige bewoners wel erg lang op een bouwlocatie moeten wonen.
De gemeente gaat advies vragen vanuit de markt over de verkoop van de resterende kavels. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat de financiële gevolgen zijn voor het nieuwbouwplan in Tungelroy.

Foto van de maand augustus:
De boterfabriek in 1893 en 1903
Tijdens de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog bestond de coöperatieve zuivelbereiding te Tungelroy en Stramproy vijftig jaren. Ter gelegenheid hiervan werd er een boekje uitgegeven: "Vijftig jaren zoöp. zuivelbereiding te Stramproy en Tungelroy". In dit boekje staat natuurlijk veel over Tungelroy te lezen, maar er staan ook 2 bijzondere pentekeningen in van de boterfabriek in 1893 en 1903. (wie ze getekend heeft is niet vermeld). Die willen we u niet onthouden:

Gastenboek
Erfgoed Tungelroy kent ook een gastenboek. Wilt u een berichtje plaatsen of de reacties lezen. Ga dan eens naar het gastenboek en laat een bericht achter. Klik hier>>

Familie Thijs en Verspagen
Wie kent veldwachter Jacobus "Kuubke" Verspagen nog? Wie kent de familie Thijs die op Castert gewoond hebben? Wie kent Mathieu Thijs nog die getrouwd was met Driena Mackus die een boerderij en café hadden naast de kerk in Tungelroy, vaak nog te herkennen op oude foto's?  Jacobus "Kuubke" Verspagen was de vader van Theresia Verspagen. Deze Theresia Verspagen trouwde met Theodore Thijs en verhuisde naar Maastricht. Enkele mooie foto's:


Jacobus "Kuubke" Verspagen, veldwachter in Tungelroy


Theodore Thijs en Theresia Thijs-Verspagen

Kerk ambonezenkamp
Hieronder een foto genomen in de omgebouwde barak van het Ambonezenkamp in de Tungeler Wallen tot kerk. Wie niet meer weet hoe de kerk er heeft uitgezien kunt u via de schets die ik kreeg van Nico Pattinaya toch een indruk krijgen van de situatie aldaar. Door de verkoop van de barakken van het Ambonezenkamp kregen diverse mensen een barak in hun bezit. Zo ook de familie Breukers uit Weert. Zij kochten de kerk op aanraden van een goede kennis en transporteerde de kerk naar Luxemburg. Zij bouwden aldaar van het "goede" hout een vakantiewoning. Zij hebben jarenlang veel plezier beleefd van de oude kerk van het Ambonezenkamp. De foto van het vakantiehuis volgt!


In de voormalige kerk van het Ambonezenkamp


Schets van de kerk door Nico Pattinaya. Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Foto van de maand juli 2014
Wie kan het zich nog herinneren? Dit is de afgebrande boerderij bij Heurshof aan de Maaseikerweg waar de familie Caris gewoond hebben. Dit woonhuis bevond zich nog links voor de huidige grote stal van Heurshof waar de letters MM van Michel Maes in staan. Het lag meer naar achteren toe. Tot circa 1937 werd deze woning bewoond door Fried Caris-van de Winkel. Zij verhuisden naar Stramproy. Na de oorlog werd de woning door de Gemeente opgeknapt en als bruikbare woning weer verhuurd. De familie Schreurs woonden toen in de boerderij. Later brandde de boerderij volledig af.  Reactie? graag via info@erfgoedtungelroy.nl



Mooi concert van de bijna 70-jarige fanfare

Wie woensdagavond 9 juli a.s. eens wilt luisteren naar een mooi optreden van de bijna 70-jarige fanfare is van harte welkom vanaf 19.30 op het Barbaraplein. Bij slecht weer zal het binnen plaatsvinden. Aanbevelenswaardig!

Alda Kiggen-van Dael overleden
Op zaterdag 21 juni 2014 is de vrouw van Jan Kiggen, Alda Kiggen-van Dael overleden. Ze werd 80 jaar. Alda werd geboren op 9 februari 1934 in Stramproy.Wij wensen Jan en de familie veel sterkte.

Alleen Tungelroy kent nog een processie
De stad Weert en alle dorpen van Weert, met uitzondering van Tungelroy kent geen processie meer die met sacramentsdag door de straten trekt. Alleen Tungelroy handhaaft zich nog met deze eeuwenoude traditie. Tevens is het dit jaar 750 jaar geleden (1264) dat deze feestdag door Paus Urbanus IV werd ingesteld. Voor het eerst werd sacramentsdag al in 1246 in Luik ingesteld.
Hieronder een foto van een processie met de drumband St. Jan, in processie naar de St. Barbarakerk. Zondag 22 juni 2014 zal de processie ná de H. Mis van 09.30 uur weer door de straten van Tungelroy trekken. Deze keer is de route andersom en is het rustaltaar opgesteld voor het nieuwe monument: De Vier Jaargetijden.

 

TERUG NAAR DE OUDE STAAT
Het huis van Ad en Nelly Raaijmakers aan de Tungeler Dorpsstraat 37 ondergaat momenteel een vrij ingrijpende verbouwing aan de buitenkant. De roodstenige gevel is helemaal verwijderd en verdwenen. Het huis zal weer het uiterlijk krijgen zoals dit vroeger was. Hieronder twee foto's van het huis: het moment van de verbouwing en een oude foto zoals het eruit zag en toen de familie Petit hier nog woonde.


Situatie april 2014


Oude situatie Tungeler Dorpsstraat 37

OPENING SCHITTEREND MONUMENT "DE VIER JAARGETIJDEN"
Zondag 18 mei 2014 jl., onder een straalblauwe hemel vond de onthulling plaats van het prachtige monument de vier Jaargetijden van Jan Tullemans. De leden van het Ommetje Romeinse Brug, die hier enorm veel tijd in hebben gestoken, hadden er allemaal zin in! Met een gevarieerd programma werd het lang verwachte resultaat langzaam getoond. En het resultaat mag er wezen. Wat een mooi monument! Proficiat leden van de werkgroep!! Tungelroy is een waardevol monument rijker!

VAN CAFÉ NAAR WOONHUIS
De voormalige Klak ofwel Café Buitenlust ondergaat momenteel een rigoreuze verbouwing. Wie er nu een kijkje zou nemen zal verbaasd rondkijken. Momenteel wordt de grote zaal achterin helemaal gesloopt. Boven is één grote ruimte geworden, beneden zijn al vele bestaande elementen veranderd. Ik mocht tbv erfgoed Tungelroy een aantal foto's maken. Een impressie:


Het café-gedeelte


Biljartzaal en toiletgroep


Achterom

Voor een volledige impressie klik hier

 

FOTO VAN DE MAAND MEI
De foto van de maand is een foto gemaakt achter in het woonhuis van Café Tilmans (Biej Sil). Hier ziet u bakker Geuyen zijn eerste broden bakken voordat er een nieuwe bakkerij kwam een stukje verderop aan de Tungeler Dorpsstraat.

HET DAK ERAF AAN DE WALLENWEG 2
Het pand aan de Wallenweg nr 2 ondergaat momenteel een grootse verbouwing. Inmiddels is het dak van het pand helemaal verwijderd om plaats te maken voor een nieuw dak. Gelukkig blijft het pand wel in zijn originele staat

 

MEER DAN 150 BRIEVEN VAN PATER RUTTEN KOMEN NU BOVENDRIJVEN
Erfgoed Tungelroy is verheugd momenteel in het bezit te zijn van meer dan 150 brieven die de pater vanaf 1898 tot 1922 schreef aan zijn familie in Tungelroy. Het is natuurlijk uniek dat dit nu boven komt drijven en dat wij ze mogen archiveren. De brieven gaan natuurlijk terug naar de familie. Wij zorgen voor het digitaal archiefmateriaal, werken ze uit en beslissen dan wat we ermee gaan doen. Dit is morgen niet klaar! De oudste brieven zijn dus 116 jaar oud.

NIEUWE SCHUTTERSKONING VAN TUNGELROY: JAN VAN RATINGEN
De nieuwe schutterskoning van Tungelroy heet Jan van Ratingen (55). Na 75 schoten moest de vogel het loodje leggen. Jan is de zoon van de mede-oprichter van de schutterij Tinus van Ratingen. Vader Van Ratingen was in 1970 koning van schutterij Sint Barbara. Foto : Jan en Toos van Ratingen.


Schutterskoning Jan van Ratingen (en Toos)


Tinus van Ratingen

TERUG NAAR DE OUDE STAAT
Het huis van Ad en Nelly Raaijmakers aan de Tungeler Dorpsstraat 37 ondergaat momenteel een vrij ingrijpende verbouwing aan de buitenkant. De roodstenige gevel is helemaal verwijderd en verdwenen. Het huis zal weer het uiterlijk krijgen zoals dit vroeger was. Hieronder twee foto's van het huis: het moment van de verbouwing en een oude foto zoals het eruit zag en toen de familie Petit hier nog woonde.


Situatie april 2014


Oude situatie Tungeler Dorpsstraat 37

 
OUDSTE FOTO VAN TUNGELROY
Deze maand een kijkje naar de oudste foto van Tungelroy tot op heden gevonden. Het betreft hier de familie Lambers die volgens de gegevens van Hoomes Hier woonde op Hanssen. De man op de foto is de vader van Hallefers Jannus en de opa van Hallefers Wullem, Theodorus. Hij werd geboren in 1819 en overleed in 1902. Ook ziet u zijn vrouw op de foto: Anna Catharina Souts. Zij werd geboren in 1824 en overleed in 1896. Theodorus en Anna Catharina kregen 11 kinderen, waarvan u er op deze foto ook een paar ziet. De vrouw links is Lena Lambers. Zij werd geboren in 1869 en overleed in 1909. Ze trouwde met Engelbertus Gerris (Hanse Ingel). De middelste is Nel Lambers. Zij werd geboren in 1853 en stierf in 1932. Ze trouwde met Peter Hubert Veuskens. Helemaal rechts is Catharina Lambers. Zij werd in 1858 geboren en stierf in 1911.
Omdat Theodorus stierf in 1902 en Anna Catharina Souts in 1896, moet de foto van vóór 1896 zijn! Hiermee is de foto dus meer dan 118 jaar oud!!


 

Ontstaan van Tungelroy met archeologische vondsten

Om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van Tungelroy zijn er in ons gebied ook archelogische vondsten gedaan die zeer interessant zijn. Zo is er in de buurt van Teurke een amandelvormige vuistbijl gevonden die stamt uit de Oude Steentijd. We praten dan over 12.500 jaar vóór Christus! Voor meer archeologie over Tungelroy gaat u naar de pagina "onstaan van Tungelroy".